diumenge, 24 de juliol del 2022

Hierba

 



Autora: Keum Suk Gendry-Kim.
Editorial: Random House. Reservoir Books. (2022).

Aquest còmic de quasi cinc-centes pàgines és una magnífica obra gràfica i amb una narrativa impecable, però és un drama que va mutant al llarg del temps que et deixarà realment preocupat per la tremenda estupidesa, sadisme i sense sentit d'aquest món.
L'obra està construïda partint de les entrevistes que l'autora va mantenir amb Lee Ok-Sun en una residència de gent gran. En elles apareix la seva infantesa en la pobresa més absoluta, la seva venda de manera sistemàtica  a diferents famílies adoptives que la van condemnar a treballar com esclava, i l'arribada de l'ocupació japonesa i el seu trasllat a una base aèria xinesa l'any 1942. La seva explotació com a "dona de consol" , una manera perversa d'anomenar les esclaves sexuals, fins a la finalització de la Segona Guerra Mundial, tanca el cercle de patiment, lluita i coratge d'una de les moltes dones coreanes i xineses que van patir un dels capítols més foscos del segle XX, i no són pocs.
Keum Suk Gendry-Kim, nascuda a Seül, va finalitzar la seva formació artística a l'École Supérieure des Arts Décoratifs d'Estrasburg i va viure disset anys a França on va realitzar diversos còmics, llibres infantils i la traducció de més de cent llibres. Hierba és la seva primera obra en coreà i la que li ha donat més projecció internacional, ha estat traduïda a catorze llengües, i premiada amb molts premis internacionals. 
Una història dramàtica i terrible, amb una narrativa eficaç i un dibuix esquinçador que commou i emociona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada