diumenge, 26 de juny del 2022

Ulldevellut

 



Autors: Herminia Mas i Josep Francesc Delgado.
Editorial: Edicions del Roure de Can Roca. (2018). 

Aquest petit llibre en format i nombre de pàgines, conté una història molt bonica. Ens situa a començaments del segle XX, l'any 1920, on una nena de dotze anys, Hermínia, vol convertir-se en pastora. Els seus pares li volen treure la idea del cap, però ella s'encaparra de tal manera que és ella l'encarregada de fer el relleu al seu avi i el seu gos. L'aparició d'una óssa i les seves cries per les conrades, provocarà tot un seguit d'esdeveniments que farà veure a la nena que de vegades els homes són pitjors que les bèsties. El fet que la protagonista sigui una noieta li dóna a l'obra un valor afegit.
L'obra està explicada en primera persona, i és la mateixa nena qui l'explica quan ja han passat molts anys i ja és besàvia. Una crònica d'un temps passat.
Una narració molt àgil fa d'aquest llibre una bona lectura per a totes les edats i tipologia de lectors. També és una magnífica eina per la conscienciació de la gent de la importància de preservar la natura i defensar un tipus de ramaderia familiar i tasques del camp que s'estan perdent ofegades pel sistema de mercats i domini de les grans empreses.
Ja anticipo que el final no és tan il·lusionador com les pàgines del mig on sembles trobar-te amb el ramat d'ovelles enmig de les pastures, envoltat de muntanyes i rius. La vida no és un conte, té les seves parts menys lluminoses. Aquesta obra va guanyar el Premi Josep Maria Folch i Torres, l'any 1999, i ja van per l'11a edició.
Hermínia Mas és una escriptora de poesia que va guanyar el Premi Caterina Albert i que escriu també llibres per a públic infantil i juvenil. També ha guanyat el Premi Ciutat d'Olot, i publica en el diari Avui. Josep Francesc Delgado és un escriptor per a públic jove amb nombrosa obra i guanyador del Premi Ramon Muntaner. 
Un llibre per compartir i trobar-te amb la natura.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada