dissabte, 23 de setembre del 2023

Ronson

 



Autor: César Sebastián.
Editorial: Autsider Cómics. (2023).

Una obra d'extrema qualitat és aquesta que ens presenta César Sebastián. Una autèntica sorpresa per a un autor que s'estrena en les obres de llarga durada. La narració està construïda pels records del pare de l'autor de la seva vida en un poble de l'interior de València, Sinarcas. Ens trobem a l'Espanya Franquista, amb els seus costums, tradicions, prejudicis i imperi del masclisme.
Un escenari carregat de violència, moltes vegades justificat i amagat dins de les llars. No és una narració nostàlgica, és una manera de reconciliació amb el passat i entendre el perquè de moltes coses d'avui. Els records són fragmentaris i com passa sovint, són construïts per nosaltres des del present.
Apareixen fragments que et posen els pèls de punta com la violència infantil sobre els animals i sobre els diferents, el poder de les forces de l'ordre representat amb una Guàrdia Civil poc civilitzada, el domini del mascle sobre la dona, i la presència de la mort. Però també apareix com a contrapunt lluminós, el despertar de la sexualitat, la força del grup d'amics, l'arribada del cinema al poble, i la llarga durada del temps.
La distribució de les vinyetes fixa de sis per pàgina, només alterat al principi i final de l'obra ens dona l'aparença d'un antic àlbum de fotos familiar, i dona un ritme pausat i mecànic com el del pas del temps als pobles. Un dibuix precís, ben il·luminat i que està banyat per una tonalitat ocre que recorda els àlbums de fotografies antigues i també el color del ronson. El ronson és una moneda de coure aixafada que s'utilitzava en un joc infantil anomenat "rolde". Aquest objecte serveix com a element de connexió d'un home ja madur amb el seu passat, una etapa feliç abans de perdre la innocència i entrar en el cruel món dels adults. L'obra té molt de la duresa i força del neorealisme italià
Una obra exquisida a tots els nivells, però que et pot portar alguns records incòmodes, amargs, tristos. Tot depèn també de com recordem la nostra infantesa. Un viatge amb un cert to d'humor i de vegades cinisme que et fa pensar que aquella Espanya pobre, miserable i masclista no és tant llunyana en el temps.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada