dimecres, 6 de setembre del 2023

Hellville

 




Autor: Thomas Ott.
Editorial La Cúpula. (2022).

Thomas Ott ens presenta un recull de deu històries curtes on pràcticament la paraula no apareix i on el dibuix ens fa entrar en un món fosc, i en atmosferes carregades d'angoixa i terror. Els temes són variats, des d'històries d'àngels, a les maneres de matar al marit, al racisme, a la guerra, o a les obsessions i trastorns mentals. Molts dels relats tenen una doble lectura, alguns més evidents, altres més subtils, però tots plantegen una reflexió, possiblement en una segona lectura. Aquest pot ser un petit problema d'aquesta obra, la seva lectura no suposa més de quinze minuts, i cal detenir-se i fer unes lectures posteriors per gaudir de tots els detalls d'aquesta negror.
La tècnica de dibuix amb aquests ratllats violents, de vegades negre sobre blanc, però també blanc sobre un profund negre donen una il·luminació rara, forçada, com si fos creada per les llums de les espelmes, per una làmpada perduda, o contrapicades com una llanterna sota la barbeta creant espais fantasmagòrics. Les seves fosques imatges són a prop de cert còmic underground com el que dibuixa el nord-americà Charles Burns.
L'autor suïs és un mestre de la il·lustració i ha rebut nombrosos premis com a guionista i il·lustrador al seu país i a Alemanya. El seu talent li permet expressar emocions i sensacions sense que li calgui el text, on la imatge de cada vinyeta és prou expressiva en si mateixa. L'absència és aquí una virtut
Una obra que ens farà passar por, i també gaudir de l'humor més negre i radical. Atrevir-se a entrar en aquest món és tot un encert. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada