dissabte, 16 de desembre del 2023

A través

 




Autor: Tom Haugomat.
Editorial: Pípala. (2019).

Aquest és un còmic que m'ha emocionat. Les pàgines van mostrant la vida d'un nen des de la seva primera visió del món l'any 1956, la infantesa, la pèrdua de la mare, l'adolescència, la universitat, l'enamorament, el fet de fer-se adult, la creació d'una família amb dona i fill, la NASA i la realització personal d'aconseguir ser astronauta i sortir a l'espai, la tornada a la Terra, les baralles i la separació, la solitud, la mort del pare, la vellesa, i finalment la pròpia mort, 2026. 
Tots naixem, tots morim, tots  tenim sentiments, alegries i tristeses, plaers i dolors, llums i ombres. Un cicle finit, tancat. El protagonista cerca la bellesa del Cosmos i acaba observant els petits detalls de la natura a la seva llar. 
L'obra ho fa tot des del silenci absolut, ni un text, i mostrant el que veu "a través" d'una barana, d'una finestra, de l'ull d'una porta, d'una pantalla, d'una lupa. Tota l'obra està molt cuidada, fins i tot la coberta té una perforació amb la forma d'uns prismàtics, que apareixen a l'interior. El color sense perfilar dibuixa totes les imatges, tintes planes que donen forma i sentiment a les il·lustracions.
Tom Haugomat va néixer a París, i des de petit ja es va interessar per la il·lustració. Va estudiar a la famosa Escola Gobelins. "A través. El universo de un hombre" és la seva segona obra pròpia il·lustrada després de "Fora de pistes". Té nombroses obres com a dibuixant per altres autors, moltes d'elles per a lectors i lectores infantils. 
Una obra que descriu una vida, allò que comença i acaba. Imagino que el somni de ser astronauta m'ha fet sentir la història més propera.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada