diumenge, 10 de desembre del 2023

Cuento de Navidad

 




Autor: José Luís Munuera.
Editorial Astiberri. (2022).

El conte de Charles Dickens, infinitament versionat, representat i dibuixat, en aquesta ocasió agafa una altra dimensió. Una dimensió molt més contemporània, on el clàssic senyor Scrooge és una dona, valenta, decidida i atractiva. Només coincideixen en la seva cobdícia, certa i en la visita dels fantasmes del passat, del present i d'un possible futur. Resulta un canvi substancial, perquè la dona té un paper molt més segur, més analista i molt lluny de la por que pateix el vell Scrooge del conte original. La protagonista discuteix amb els fantasmes, els respon i fins i tot qüestiona a un Déu que els ha enviat a visitar-la. Lady Scrooge és una dona poderosa, llesta i que trenca estereotips socials.
El dibuix de Munuera és ple de detalls, i domina de la mateixa manera els fons i les arquitectures com la figura humana. Un lleuger to caricaturesc apareix als rostres d'alguns personatges, especialment en els masculins. Cal destacar la presentació dels fantasmes on el dibuix omple les pàgines de forma espectacular. El color el posa l'artista Sedyas.
Ja vam poder gaudir d'una altra revisió d'un clàssic que va fer Munuera, Bartlevy, el escribiente, que també ens va sorprendre pel dibuix i l'àgil narrativa. Sembla clar que es troba còmode fent aquestes adaptacions de clàssics on manté les històries originals, però amb una nova visió més actual i amb un to de crítica social més potent.
Acompanya a aquesta dona pels carrers de Londres i deixa't visitar pels seus fantasmes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada