dilluns, 6 de març del 2023

Las puertitas del señor López

 




Guionista: Carlos Trillo. Dibuixos: Horacio Altuna.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2021).

No descobrirem aquí la magnitud d'aquests dos monstres de la il·lustració argentina i també mundial com són el ja desaparegut Carlos Trillo, que va col·laborar amb els millors dibuixants de la seva època i va fer guions per a cinema, i Horacio Altuna, un dibuixant que va triomfar molts anys amb les històries: "El Loco Chávez", i aquestes que avui comentem, "Las puertitas del señor López". Va treballar intensament en el camp del còmic eròtic. Ara té vuitanta-dos anys, i des de 1982 resideix a Sitges.
Aquest còmic va ser publicat per primer cop l'any 1979, i neix com a denúncia per la manca de llibertat d'expressió  patida sota la llarga dictadura argentina que impulsa el general Videla tres anys abans.
El señor López és un trist oficinista atrapat en el seu treball i en el seu matrimoni, tots dos avorrits i insuportables fins a l'extenuació, però que té una escapatòria quan obre portes dels lavabos i entra en una dimensió on tot és possible i succeïxen aventures i trobades impossibles a la trista i grisa realitat. Potser el pas del temps, quaranta-tres anys, ha minvat una mica el concepte general de l'obra, i algunes coses grinyolen una mica, però continua sent divertit i entretingut veure on entra l'oficinista i quina meravella es trobarà. Totes les petites històries tenen cinc pàgines d'extensió. L'erotisme d'Altuna també és molt present i apareixen noies fantàstiques, marca de la casa. Tot en un clàssic blanc i negre que també és segell dels seus dibuixos.
L'edició que fa Astiberri de l'obra és un autèntic llibre magníficament editat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada