dimarts, 25 de juliol del 2023

Estamos todas bien

 




Autora: Ana Penyas.
Editorial: Salamandra Graphic. (2017).

"Condenadas a coser, a callar y a esperar que apareciera un novio caido del cielo" diu la frase de Carmen Martín Gaite amb la que s'obre aquest especial còmic. Tota l'obra és un homenatge a les nostres àvies, dones importants que sempre han ocupat un paper secundari i han estat forçades a les obligacions de casa, tancades en un món reduït i castigades en una societat masclista que va retrocedir molts anys amb la dictadura franquista. 
Es pot considerar una obra feminista, però senzillament és una invitació a posar-se en el lloc d'aquestes dones i haver viscut les seves vides. Néixer dona en una família sense gaire recursos econòmics era una condemna.
Les principals protagonistes són les dues àvies de l'autora, Maruja i Herminia, dues dones molt diferents, però que pateixen la mateixa soledat, el mateix oblit d'una societat que ara les minimitza fins a l'extrem, i que ens expliquen els seus dolors, els seus records i també les seves pors en aquest món fred i dur. Ara ser gran és ser molt poca cosa, el món és dels joves i la seva capacitat de consum.
El dibuix de l'Ana Penyas se situa a prop del collage, proper també al món de la il·lustració, amb imatges molt directes sense cuinar gaire, mancats de perspectives i amb els detalls imprescindibles. 
El dibuix està al servei d'una narració que emociona des del començament i amb la que no pots deixar d'establir paral·lelismes personals. 
Amb aquesta obra, l'Ana va guanyar el "Premi FNAC-Salamandra Graphic", el "Premio Nacional de Cómic", i el "Premi a l'autora revelació del Saló del Còmic de Barcelona".  Com a il·lustradora va guanyar el "Premio de Ilustración Catálogo Iberoamérica" l'any 2016. Diplomada en Disseny Industrial i graduada en Belles Arts a València, ara treballa amb moltíssims projectes de revistes i fanzins com "Arròs negre", "Refugio Ilustrado", "AnArco", o l'editorial "Mil Razones".
Un tendre, emocionat i necessari homenatge a totes aquelles dones que van lluitar per tirar endavant a les seves famílies. Una explicació del silenci i la seva importància a la història, una immersió en la memòria històrica i una visita als llocs comuns.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada