divendres, 7 de juliol del 2023

Un enemigo del pueblo

 

`


Autor: Javi Rey.
Editorial Planeta. (2023).

El còmic està basat en l'obra del dramaturg noruec Henrik Ibsen. Aquesta obra és de les tres més conegudes i populars d'aquest autor que va morir a començaments del segle XX, les altres dues són "Casa de Nines" i "Hedda Gabler".
El que fa autèntica por és el fet que aquest drama polític continua vigent més que mai en els dies que vivim. Podem veure com els diners són capaços de corrompre a les persones i fer-les canviar d'opinió i ideologia per poc que el capitalisme salvatge i les seves forces de la dreta comencin a actuar. A més, tot el relat és una apologia de la resistència heroica d'unes poques persones davant de les calúmnies, pressions, i xantatges d'unes forces a la foscor que mouen els seus peons per aconseguir més riquesa, fins i tot per sobre de la salut de les persones.
El tranquil i discret doctor Thomas Stokmann haurà de lluitar contra el seu germà Peter, un alcalde populista i fanfarró. Tots dos van construir un enorme balneari que dona fama i riquesa a una petita illa. Ara, el doctor descobrirà que hi ha una contaminació molt important a les aigües i voldrà revelar-ho al poble per evitar un desastre sanitari. Els polítics, els poders financers, i l'alcalde dominat pel capital faran voldran impedir-ho i faran canviar d'opinió a un reducte de premsa lliure, i a una població totalment aborrallonada i sense criteri.
Amenaça ecològica, mentides i falses veritats dels polítics, desinformació, i manipulació de l'opinió pública són els ingredients d'una obra que fereix per la seva actualitat. L'adaptació de Javi Rey té tota la força de l'obra original i ens ofereix un dibuix cuidat, detallat i molt acolorit. Una intensitat pròpia d'un còmic que intenta remoure i sacsejar al lector com ho va fer Ibsen fa quasi cent cinquanta anys. Aquest autor, Rey, ja ens va agradar molt amb Intemperie, una altra fantàstica adaptació literària, aquella vegada d'una novel·la de Jesús Carrasco. L'any 2011 va col·laborar amb el guionista francès Frank Giroud amb l'obra "¡Adelante!" . Autor amb força premis, també va sortir de la famosa escola Joso de Barcelona.  "Un enemigo del pueblo" és la terrible certesa del fet que les coses continuen anant molt malament al món.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada