dilluns, 31 de juliol del 2023

Lugosi

 




Autor: Koren Shadmi.
Editorial: Desfiladero Ediciones. Humanoids. (2022).

Aquesta obra ens fa una molt detallada descripció de la biografia de Bela Blaskó que va adoptar el nom artístic de Bela Lugosi només iniciar la seva carrera com a intèrpret. En aquest recorregut veurem tota la seva dilatada trajectòria al món del cinema i el teatre, amb els triomfs més rutilants, els fracassos i decepcions,  i un munt d'anècdotes. Des dels moments de glòria d'estrella de Hollywood on va ser el primer i irrepetible "Dràcula", a la seva difícil relació amb Boris Karloff, el "monstre del Doctor Frankestein", paper que va refusar Lugosi i que va interpretar l'actor anglès. També la seva complicada relació amb les drogues i l'alcohol, el tracte despòtic que tenia amb les dones, i la nefasta gestió dels diners.
"Dràcula" va ser el cim de la seva carrera, però el distanciament del públic vers les pel·lícules del terror el va portar a fer produccions cada vegada més barates. Fins i tot va interpretar el "monstre de Frankestein", paper que va refusar a l'inici de la seva carrera i que per diners va acabar fent ell. Ja havia interpretat "l'ajudant del Doctor", "Igor", amb un èxit que va fer rabiar a Karloff que es va sentir menystingut.
A les acaballes del seu recorregut com actor va fer pel·lícules força justes com "The Ape Man", "Return of the Ape Man" o "Zombies on Broadway", per finalitzar participant amb la filmografia de l'excèntric director Ed Wood. Malgrat que al còmic no apareix gaire, la seva activitat com a dirigent sindicalista i antifeixista, va ser força important i surten alguns apunts que ho descriuen.
L'actor va acabar sol, amb problemes seriosos per sortir-se'n de les drogues, amb molt pocs diners, però com el seu personatge més famós, "Dràcula", ell sempre viurà perquè és immortal.
Una obra biogràfica molt treballada amb un dibuix molt descriptiu que es mou en un ventall de grisos, terres fosques i negre, molt proper al primer cinema de terror. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada