diumenge, 28 de maig del 2023

Dues monedes

 




Autora: Núria Tamarit.
Andana Editorial. (2019).

Fa ara just un mes que vam comentar una altra obra d'aquesta autora: Loba boreal. Totes dues comparteixen l'explosió de color, el perfilat dibuix, i una forta intenció social i feminista. A "Dues monedes" la protagonista, que narra en primera persona un viatge amb sa mare, és l'adolescent Mar.
Aquest viatge és un projecte cooperatiu de construcció d'una biblioteca i una emissora de ràdio en un poble d'agricultors i pescadors al nord del Senegal. Acostumada a la vida còmoda i estressant d'una adolescent europea que sempre té el mòbil com acompanyant permanent, Mar s'anirà aclimatant als ritmes, costums, menjar i natura del lloc que trepitja, on no hi ha wifi enlloc. Es farà conscient de la quantitat de prejudicis i tòpics que arrosseguem des d'Europa, i descobrirà una cultura amable, acollidora, solidària enmig d'un paisatge que sembla unir els cels estrellats i els deserts de sorra groga.
Al còmic també apareix el paper rellevant de les dones, una crítica contundent al consumisme, a la indústria farmacèutica, al ritme de vida ple de servituds quotidianes, i als desajustos socials. Tot sembla ser un paradís a la narració, i és en la darrera pàgina quan ens ofereix un contrapunt que et deixarà glaçat i pensatiu. L'obra va néixer en el viatge de Núria al poble de Gadiol, al Senegal.
L'obra va guanyar l'any 2018 el Premi València de Novel·la Gràfica, i ens situa a l'autora com una artista que domina i explota els colors amb un segell personal i molt reconeixible, i com una decidida activista social i feminista. L'oportunitat de veure la combinació de colors dels vestits africans, dibuixats per aquesta autora resulta una experiència plena de llum i sensualitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada