dimecres, 24 de maig del 2023

El joven Ludwig

 




Autor: Mikael Ross.
Editorial: Penguin Random House. Reservoir Books. (2022).

Aquest còmic ens dona una visió detallada del jove Beethoven, nascut a la ciutat de Bonn en una família humil, on el seu pare, un alcohòlic endeutat fins a les celles, tracta de guanyar alguns diners amb el seu fill. Una infantesa difícil del petit Ludwig que no deixa de lluitar per tocar les seves pròpies composicions allunyant-se de reproduir variacions del gran Mozart. A la narració apareixen els seus dos destralers germans, l'ajut del músic Nikolaus Zmeskall i el suport del mestre Joseph Haydin, la creació de la seva primera Opus, el seu primer enamorament que acaba frustrat, el seu enorme èxit a Viena, i també l'aparició de la sordesa.
Una biografia que també és un relat d'un drama social, una visió d'una societat marcada per les diferències socials, i un intent molt encertat de dibuixar la música de Beethoven i el seu procés de composició. 
El dibuix caricaturesc dels personatges és molt eloqüent i descriu molt bé el caràcter dels personatges.
L'autor alemany ha tingut com a base els diaris que van escriure els Fischer, els veïns dels Beethoven, que descriuen l'atípica i disfuncional família del músic on el petit geni va créixer.
Mikael Ross va ser dissenyador de vestuari a l'Òpera Estatal de Baviera i de la WeiBensee Kunnsthochschule de Berlín. Més tard coneixeria al dibuixant belga Nicolas Wouters amb el que va publicar dues obres, i va ser després d'aquesta col·laboració que va publicar la seva primera obra personal "Der Umfall" molt premiada i considerada pels lectors.
Un còmic molt pedagògic carregat d'humor i amb molta informació dels temps on es va originar el monstre de la música Ludwig van Beethoven.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada