diumenge, 19 de maig del 2019

La grieta



Autor: Carlos Spottorno i Guillermo Abril.
Editorial: Astiberri. (2016).

La Grieta no és un còmic convencional. De fet, no són dibuixos el que veiem a les pàgines, són fotografies amb un tractament pictòric, però sense cap mena de manipulació. Els textos apareixen en uns quadres sobre les imatges. Podría ser una novel·la gràfica o un còmic periodístic. Està realitzat amb un to de neutralitat informativa, quasi didàctica, posant llum sobre el desastre de la immigració que Europa no sap o no vol resoldre.
"Després de tres anys de feina, diferents portades, desenes de pàgines publicades a revistes i un World Press Photo, el fotògraf Carlos Spottorno i el periodista Guillermo Abril es plantegen donar-li una altra forma narrativa a les 25.000 fotos i 15 quaderns de notes fets per contar el que succeïx a les fronteres de la Unió Europea" Aquest és part del text de la contraportada que ens descriu l'enorme obra de recopilació d'imatges i textos realitzat per a construir aquest còmic.
Veurem la situació dels subsaharians a la frontera de Melilla, el rescat d'una pastera per un vaixell de l'exèrcit italià davant de les costes de Llívia, l'èxode dels refugiats dels Balcans que creuen per l'interior dels països més pobres d'Europa, els tancs de l'OTAN davant Bielorrúsia, i als soldats finlandesos que controlen la frontera àrtica que separa la Unió Europea d'una Rússia que s'ha conformat com un rival geopolític d'enormes dimensions.
L'obra exposa de forma clara i contundent el problema d'un continent que ha venut una imatge de pau i progrés i que ara es veu incapaç de defensar la seva pròpia identitat. Com que no existeixen solucions fàcils, la majoria de governs intenten allunyar el problema de l'opinió pública, i això crea el naixement de populismes xenòfobs i la pujada de l'extrema dreta a tota Europa. 
Un llibre enorme per intentar entendre què està passant més enllà de les nostres pròpies fronteres. Una tragèdia que afecta milers de persones a pocs quilòmetres de casa nostra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada