dilluns, 22 d’agost del 2022

Fourmies la Roja

 



Autor: Alex W. Inker.
Editorial: Ponent Mon. (2021).

El dia u de maig de 1891, els treballadors en vaga van decidir marxar en manifestació pacífica per la ciutat tèxtil de Fourmies per exigir la jornada laboral de vuit hores. L'alcalde de la ciutat, Auguste Bernier, i també empresari d'alguna de les fàbriques, decideix demanar al prefecte l'enviament de les tropes per reduir als manifestants.
Davant d'una multitud cada vegada més gran de manifestants, els dos regiments d'infanteria es veuen impotents de dispersar-los i disparen contra els treballadors. Van morir nou persones que es van convertir en màrtirs d'aquest petit poble que va passar a dir-se Fourmies la Roja. La població és molt a prop de la frontera amb Bèlgica.
L'autor Alex W. Inker, va néixer en aquesta petita població de dotze mil habitants i va passar moltes vegades per davant del monument que recorda aquella matança estúpida de treballadors que demanaven justícia.
El dibuix enèrgic del negre i el vermell sobre el blanc, i la forma com s'omplen les pàgines crea una tensió que descriu molt bé l'ambient de crispació, crits, angoixa i violència de la situació a la plaça del poble francès.
Un relat potent d'una barbaritat feta per l'exèrcit, i generada pels empresaris que volien mantenir un sistema proper a l'esclavisme. No fa pas tant d'això, i malauradament aquestes coses continuen passant a molts indrets d'aquest desequilibrat món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada