dissabte, 27 d’agost del 2022

¡Prepárate!

 



Autora: Vera Brosgol.
Ediciones La Cúpula. Brúfalo Lector. (2021).

La protagonista, Vera com l'autora, és una nena russa que va anar a viure de molt petita als Estats Units, i als nou anys es troba absolutament desplaçada amb les seves companyes de classe i barri. Unes colònies amb nenes del seu país sembla una bona oportunitat per fer amigues i establir noves relacions.
El que podria semblar un destí prometedor acabarà sent un veritable camp de mines. L'estada amb el seu germà petit posarà a prova la resistència i la força que cal per ser feliç quan t'ho posen complicat.
En clau d'humor i en to quasi autobiogràfic, l'autora ens posa sobre la taula temes tan importants per l'adolescència i la infància com: l'assetjament, la necessitat d'encaixar i pertànyer a un grup, i el ser fidel a un mateix.
La lectura és molt divertida i té moments d'autèntic riure, però el missatge va penetrant a poc a poc, i posa molts aspectes de la convivència en tela de judici. El dibuix bicolor caricaturesc en negre sobre blanc i una altra tinta, té prou força i dinamisme per mantenir la narració ben intensa. L'aparent senzillesa amaga una claredat narrativa i una capacitat expressiva enormes. Les expressions facials de les nenes són magnífiques, de vegades una mirada i un gest a la boca expressen tots els sentiments.
Vera Brosgol, nascuda a Rússia, viu des dels cinc anys a Nord-Amèrica i actualment viu a Portland (Oregon). Caricaturista i creadora d'animació i guions gràfics, va guanyar abans de ¡Prepárate!, els premis Eisner i Harvey per la seva obra "El fantasma de Anya", obra que també tracta el problema de l'adaptació infantil al col·lectiu.
Una obra que et fa passar per moments delirants de riure al drama més colpidor, i que et fa reflexionar no tan sols en la víctima, sinó en el paper que hem exercit tots en algun moment de la nostra infantesa.
Una reflexió divertida i compromesa alhora, amb un final ben obert perquè puguis pensar com continua la història.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada